Tijd voor verandering

Veranderen? Lastig!

Voor verandering zijn we vaak wat huiverig. Je weet tenslotte nooit zeker wat je krijgt, terwijl je wel zeker weet wat je nu hebt. Zelfs als dat niet is wat je wilt, voelt het vaak toch veiliger om bij het vertrouwde te blijven. Wil je toch een verandering bewerkstelligen, dan is dat vaak een heel proces van vallen en opstaan.

 

Waarom is veranderen zo lastig?

Door te doen wat we doen, te denken wat we denken en te zijn wie we zijn, hebben zich bepaalde patronen gevormd in onze hersenen. Dat gebeurt doelbewust, want via dit proces creëren we gewoontes waardoor we in staat zijn om efficiënter te handelen. Stel dat je altijd alles moet doen alsof je het voor het eerst doet… Eenmaal aangeleerd, kost een handeling geen moeite meer doordat in je hersenen een patroon is ‘ingesleten’. Zie het als een vaak begaan spoor dat zich in de tijd heeft gevormd tot een looppad.

Ons denken en handelen zijn dus bepalend voor het soort patronen dat zich vormt. Dat wil zeggen dat je je eigen gewoontes en overtuigingen creëert (al dan niet onbewust). Stel dat je een nieuwe gewoonte wilt ontwikkelen, wat gebeurt er dan in je “gewoonte-systeem”? Het huidige patroon in je hersenen, het gebaande pad, moet worden verwijderd. Dat gebeurt door het niet meer te gebruiken. Tegelijkertijd moet een nieuw patroon worden gecreëerd dat de nieuwe gewoonte ondersteunt.

Al die tijd dat het oude patroon nog aanwezig is, ben je geneigd om dit weer te gaan gebruiken. Het is immers zulk bekend terrein voor je. Bovendien is het pad van de nieuwe gewoonte nog een onduidelijk spoor door het oerwoud. Dit is veel moeilijker om te volgen dan dat gemakkelijke looppad.

De neiging om vast te houden aan een bestaande gewoonte heeft dus een fysieke oorzaak! Kun je dan wel veranderen? Natuurlijk, het is een kwestie van doorzetten en volhouden. Niet voor niets kennen we nog steeds het gezegde “de aanhouder wint”.

 

Wat wil jij graag veranderen? Laat het me weten in een reactie onderaan dit blog!

Leave A Response

* Denotes Required Field