Lichter leven, moet dat?

Lichter Leven een ‘must’?

Wat is dat toch met lichter leven? Zijn we dan echt allemaal zo gestresst dat we ineens van alles moeten gaan ondernemen om al die stress kwijt te raken? Dat beetje stress wat we voelen, dat ontlaadt zichzelf toch zeker wel?

 

Van nature kennen we stress. Het is onze aangeboren reactie van vechten of vluchten (of bevriezen). Op dreigende gebeurtenissen reageren ons lichaam en brein door enorme hoeveelheden adrenaline aan te maken en af te geven, lichaamsprocessen te activeren (bijvoorbeeld het bewegingsmechanisme) of juist stil te leggen (bijvoorbeeld de spijsvertering). Ons lichaam regelt alles zo, dat we in een acute staat van paraatheid komen die ons in staat stelt om te vechten of vluchten.

Hoewel we tegenwoordig niet meer voor beren op de vlucht hoeven, zien we vaak wel beren op de weg. En dat zijn meestal helemaal geen lieverdjes! Hoewel sommige beren niet meer dan een schaduw zijn, geven veel beren daadwerkelijk een niet mis te verstaan gevoel van dreiging. Het zijn geen fysieke beren die een fysieke bedreiging vormen, maar mentale beren die een mentale bedreiging vormen. Van een gesprek waar we tegenop zien, tot een aanvaring met een persoon of een deadline. Vul de lijst maar aan. Voor ons lichaam is het principe van fysieke of mentale dreiging exact aan elkaar gelijk en het reageert dus precies hetzelfde: het maakt ons gereed voor de aanval of de vlucht.

Zodra het brein het ‘stress-systeem’ activeert, bereidt het lichaam ons voor op actie op topsportniveau. Zodra de dreiging geweken is, de beer verslagen, kan er weer een signaal ‘kust veilig’ naar het ‘stress-systeem’. Idealiter maken we de vrijgegeven adrenaline op en komen weer terug in onze natuurlijke staat van ontspanning.

Waar het echter misgaat, is dat vaak de knop “Beer” blijft hangen. Voor we kans hebben om te ontladen, komt er alweer een andere beer op ons pad. We ervaren een continue staat van paraatheid. In deze stand brandt je op lange termijn je lichaam op. Je complete mechanisme is uit balans: sommige organen liggen praktisch stil, anderen draaien overuren. Omdat dit tegen het natuurlijke functioneren in gaat, ontstaan fysieke klachten. Weet dat ieder fysiek ongemak een signaal is van het lichaam dat er iets niet goed gaat, zoals een alarm-lampje op het dashboard van je auto aangeeft dat de auto niet optimaal functioneert. Je bent uit balans en je lichaam is de boodschapper.

Mentaal gezien word je ook niet vrolijk van die continue stresssignalen. Je voelt je steeds onrustiger, maakt je druk om veel zaken en je hebt moeite om het overzicht te behouden. Je krijgt steeds meer het gevoel dat je geleefd wordt. Gedachten nemen het roer over en terwijl jij je rot rent met de deadlines op je hielen, spinnen je gedachten een web waarin ze jou vangen. Je kunt niet meer ophouden met denken en je maakt je meer en meer zorgen. Je blijft naarstig zoeken naar oplossingen voor steeds weer nieuwe uitdagingen, die sneller lijken te ontstaan dan ze opgelost kunnen worden. Je weet dat je het kan regelen, maar er is zoveel te doen en het wordt alleen maar meer. Je bevindt je voor je gevoel in een vicieuze cirkel waarin je gedachten op een hoog tempo malen en je niet ziet hoe je uit die cirkel kunt stappen.

 

Een dergelijke situatie is vast niet wat je voor ogen had … en ik durf te wedden dat je je er ook niet gelukkig bij voelt. Maar weet je, het leven mag licht zijn en je mag gelukkig zijn. Stel nu dat dat zelfs de bedoeling van het leven is? Hoe zijn we er eigenlijk bij gekomen dat ‘stress’ een normale gang van zaken is? Laten we kiezen voor geluk en een lichter leven en zien waar dat ons brengt. Doe je mee?

Leave A Response

* Denotes Required Field