Bepaal je eigen toekomst

Jouw keuze bepaalt jouw resultaat

Op tijd je rust pakken, we zeggen het zo vaak tegen onszelf en anderen. Maar wat is op tijd? Dat weet je als je goed naar je lichaam luistert, maar meestal zijn we ons de taal van ons lichaam niet machtig. Van jongs af aan hebben we geleerd om door te gaan en “pijntjes” te onderdrukken. Ga maar gewoon door, dan gaat het vanzelf wel over.

De stem van ons lichaam wordt onderdrukt door ons ‘verstand’. We hebben immers verplichtingen, dus we hebben geen keuze: we moeten door. Het is heel populair om ‘out of the box’ te denken, maar voor onszelf doen we dat zelden. We zien geen andere mogelijkheden en zien ook geen kans om die te creëren. We schikken ons naar “het leven zoals het is”, zonder te beseffen dat we zelf degene zijn die dat leven definiëren. Zouden we andere keuzes maken, zouden de omstandigheden zich herschikken.

Alles hangt immers met elkaar samen en waar het één wijzigt, wijzigt het ander automatisch mee. Durfden we het maar te proberen, durfden we onszelf maar af te vragen wat er zou gebeuren als we beslissing X zouden nemen. Maar daar wordt het wel heel avontuurlijk, we willen zekerheid! Hoe meer hoe beter en bij voorkeur wel garantie op gunstige gebeurtenissen ;-).

Die andere keuzes hoeven helemaal niet zo drastisch te zijn. We hebben het hier niet over het omgooien van je leven. Situaties waarin je net anders handelt dan je normaal zou doen, kunnen een wezenlijk verschil voor je uitmaken.

Je levenssituatie is de optelsom van de keuzes die je eerder hebt gemaakt. Iedere keuze heeft een consequentie en al die consequenties vormen uiteindelijk de situatie zoals je die nu beleeft. Zie je wat dit betekent? Dat jouw keuzes bepalen hoe jouw leven eruit ziet. Je geeft dus zélf vorm aan je leven. Niemand anders doet dat voor jou en niemand anders kán dat voor jou doen. Ook het niet maken van keuzes en stellen dat “het nu eenmaal is zoals het is”, is een keuze. De verantwoordelijkheid ligt bij jezelf, in werkelijkheid bepaalt niemand anders dan jij hoe jouw leven eruit ziet.
De keuzes die je eerder hebt gemaakt, bepalen hoe jouw levenssituatie er nu uit ziet. Dus hoe jouw levenssituatie in de toekomst eruit ziet, wordt bepaald door de keuzes die je nu maakt. Dat ‘nu’ is slechts een fractie van een seconde. Op werkelijk ieder moment heb je opnieuw de kans om een keuze te maken. De consequenties van die keuzes worden zichtbaar, zodra de toekomst ‘heden’ is geworden. Dus heb geduld als het effect van een keuze niet direct zichtbaar is.

 

Durf jij anders te doen dan je altijd deed? Laat me in het reactieveld hieronder weten welke keuze jij nu kan maken die jou meer laat genieten van je leven.

Leave A Response

* Denotes Required Field