Routine een sleur of juist een basis?

Elke dag hetzelfde liedje

Een dagelijkse routine kan al snel ontaarden in een sleur. Elke dag dezelfde handelingen, iedere dag hetzelfde liedje. Week in week uit. Jaar in jaar uit.

Wij mensen zijn nieuwsgierig; we willen ontdekken, uitproberen en ervaren. Het is onze manier van leren en ontwikkelen. We gaan graag uitdagingen aan, we willen voluit leven en zoveel mogelijk ervaren.

Toch kan een routine ons zeer goed van dienst zijn. Want naast ontdekken en ontwikkelen, willen de meesten van ons ook graag enige regelmaat. Ons verlangen naar veiligheid en zekerheid maakt dat we graag willen voorspellen hoe onze dag, week en zelfs ons leven eruit ziet. Een dagelijks ritme biedt duidelijkheid en dat geeft ons een gevoel van zekerheid. Maar ook biedt het structuur en dat is waar we een ritme goed voor kunnen gebruiken: het volgen van een structuur als leidraad houdt ons namelijk gefocust.

Je wilt iets bereiken in je leven, dat staat je helder voor ogen. Laten we het voor het gemak een ‘doel’ noemen. Je weet dat je, om dat doel te bereiken, stappen moet ondernemen. Vaak ligt dat doel niet om de hoek. Is het je doel om die avond een verse maaltijd op tafel te hebben, ga je overdag naar de winkel om inkopen te doen, je bereidt het eten en voilà, doel bereikt. Maar levensdoelen nemen langere tijd in beslag. Om te zorgen dat je dan in de juiste richting blijft gaan, moet je je blijven focussen op je doel. Onderweg kom je heel veel afleiding tegen waardoor je focus vermindert. Andere keuzes die je kunt maken, twijfels en onzekerheden, onverwachte gebeurtenissen. Zo kan het gebeuren dat je onbedoeld een totaal andere richting uit gaat of dat je vast raakt. Structuur zorgt ervoor dat je op het pad naar je doel kunt blijven. Een dagelijks ritme geeft je dus houvast om je focus vast te houden.

Wat is nu een goed ritme wat je in staat stelt om te focussen? Er bestaat niet één goed ritme. Zoveel mensen, zoveel wensen en omdat we allemaal uniek zijn, past een ieder van ons een eigen ritme. Om jouw unieke ritme te vinden, kun je de volgende vragen beantwoorden:

Wat vind jij belangrijk om te doen op een dag? Maak er een gewoonte van om dit dagelijks te doen.

*Wat moet er dagelijks gedaan worden? Kijk of je hier ’s ochtends mee kunt starten of dat je hier vaste momenten voor kunt reserveren.

*Doe de belangrijkste taak van de dag altijd als eerste, wanneer je nog fris bent.

*Wees actief, dus begin meteen met de activiteit. Stel het niet uit en geef jezelf niet vooraf al een pauze. Ongemerkt besteed je steeds iets meer tijd aan de pauzes en stel je de activiteiten voor die dag steeds meer uit. Een minipauze ná een activiteit is een prima idee.

*Sta vroeg op. Ben je een avondmens, kom dan je bed uit op een tijdstip wat voor jou vroeg is.

*Maak geen uitzonderingen op je ritme. Zodra je een dag overslaat, verlies je motivatie en word je ritme ook geen gewoonte. Juist die gewoonte maakt het een goede leidraad voor focus.

*Zorg dat een vast ritme in te passen is in je agenda. Niet alleen vandaag, maar iedere dag.

 

Ik ben heel benieuwd hoe jouw dagelijkse ritme eruit ziet. Wil je het me laten weten in een reactie op dit blog?

Leave A Response

* Denotes Required Field